Класифікація литих заготовок

За умовами експлуатації в незалежності від способу виготовлення розрізняють такі виливки: загального, відповідального, особливо відповідального призначення.

литые заготовки

В першу групу (загального призначення) входять виливки для деталей, які не розраховуються на міцність.

Наступна група (відповідального призначення) — виливки для деталей, які не тільки розраховуються на міцність, але і працюють при статичних навантаженнях.

Представники останньої групи (особливо відповідального призначення) — найбільш надійні виливки для деталей (розраховуються на міцність, покликані працювати при динамічних і циклічних навантаженнях).

Спосіб виготовлення, маса, товщина стінок, габарити, конфігурація поверхонь, кількість стрижнів, особливі технічні вимоги — це ті складові, які ділять виливки на шість груп складності.

Типові представники першої групи: кришки, диски, фланці, рукоятки, муфти — вироби з гладкими і прямолінійними зовнішніми поверхнями і невисокими зміцнювальними ребрами, буртами.

До другої групи входять: зубчасті колеса, букси, маховики зі спицями, корпуси редукторів. Характерна особливість — поєднання плоских, циліндричних, криволінійних поверхонь з наявністю ребер, буртів, припливів, отворів.

Ребристі циліндри, корпуси редукторів (від 500 кг), шпинделі — це деталі коробчастої, циліндричної форм в поєднанні з криволінійними поверхнями, ребрами, заглибленнями, фланцями. Вони і представляють третю групу складності.

Траверса, напрямні, корпуси насосів — найбільш популярні деталі наступної групи. Особливість: закрита і частково відкрита коробчаста або циліндрична форма.

П’ята група — деталі з закритою коробчастою ​​і циліндричною формами з пересічними під різними кутами ребрами на зовнішній поверхні (станини металорізальних верстатів, колінчаті вали дизелів, блоки циліндрів, корпуси відцентрових насосів).

Заключну групу представляють виливки з особливо складними закритими коробчастими і циліндричними формами: станини металорізальних верстатів, складні корпуси відцентрових насосів, робочі колеса гідротурбін. Важливо відзначити, що внутрішні порожнини таких виробів мають особливо складні конфігурації і ускладнений вихід на поверхню виливки.

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Коментарі закриті.